SHK | nascholing drieluik "Geweld"

 
Geweld…..mishandeling, verwaarlozing… het komt vaker voor dan we signaleren én in alle geledingen van de samenleving. De taak, maar ook de plicht van de huisarts en andere zorgverleners om te signaleren en zo nodig te melden. Een taak die we niet lichtvaardig opvatten en die ons ook stelt voor moeilijke keuzes en dilemma’s.

Op verzoek van verschillende instanties die hiermee te maken hebben scholen we jullie graag bij over deze helaas toch veel voorkomende zaken. Voor een compact overzicht gebundeld in één avond, voornamelijk gericht op praktische aanpak, waar kom je als huisarts voor te staan en wie kan ik dan op welke manier benaderen??

• Seksueel geweld:
Een lezing van Prof. dr. Toine Lagro– Jansen ‘Gevolgen, reacties van slachtoffers en de rol van de huisarts’ met informatie over de prevalentie van seksueel geweld, signaleren van seksueel geweld, kenmerken seksueel geweld en handvatten hiervoor specifiek voor huisartsen. Aansluitend zal Yvon van Gastel, van het Centrum voor Seksueel Geweld West-Midden-Brabant informatie geven over de aanpak van acuut seksueel geweld, wat is het CSG (specifiek West-Midden-Brabant) en praktische (verwijs) informatie.

• Huiselijk geweld:
Esther van den Buijs, gedragswetenschapper en Lisette Huffmeijer, vertrouwensarts van Veilig Thuis Midden Brabant behandelen de vernieuwde Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De stappen van de vernieuwde meldcode, korte achtergrondinformatie en hetgeen beoogd wordt met de vernieuwde meldcode. Juridische regels mbt informatieverstrekking. Wat meld je bij Veilig Thuis en welke informatie geef je?

• Geweld binnen de zorg voor ouderen:
Marian Fagel, specialist Ouderengeneeskunde Stichting De Wever en Renske Timmers, Verpleegkundig Specialist geven een presentatie ‘Waar ligt de grens?’ met hierin enkele cases uit de ouderenzorg, met aandacht voor de (on)mogelijkheden wat te doen. De opties van RM en IBS worden besproken en hoe dat in de nieuwe Wet Zorg en Dwang (2020) vorm gaat krijgen.

Uitnodiging is nu ook opengesteld voor praktijkondersteuners. Kosten zijn € 70,- en is helaas niet geaccrediteerd.
SHK20190515

Datum:

Woensdag 15 mei 2019

Tijd: 17.30 uur ontvangst met lichte maaltijd
18.00 aanvang
18.15 Seksueel geweld: gevolgen, reacties van slachtoffer en de rol van de huisarts. 
Toine Lagro-Jansen en Yvon van Gastel, CSG
19.15 Vernieuwde meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.
Esther van den Buijs en Lisette Huffmeijer
20.00 Pauze
20.15 Waar ligt de grens: Marian Fagel en Renske Timmer
21.00 Einde
Kosten: € 70,-  voor leden SHK 
€ 85,-  per persoon, niet aangesloten bij SHK
Er is geen zelfstudie nodig en eventueel studiemateriaal is in de cursusprijs opgenomen.

Praktische informatie

Datum
woensdag 15 mei 2019 - 17:30 t/m 21:00
Locatie
ETZ | Collegezaal ETZ Elisabeth route 73
Hilvarenbeekse weg 60
5022 GC Tilburg
Nederland
Accreditatie
Accreditatie wordt voor 3 punten aangevraagd voor huisartsen. Helaas niet geaccrediteerd voor POH
Kosten
€ 70,- voor SHK Abonnementhouders en € 85,- voor niet leden
Overige
De kosten worden rond 1 mei 2019 via een automatische incasso afgeschreven.